PRZEPIS NA PIERNICZKI BOŻENARODZENIOWE
Są pyszne, zarówno po upieczeniu jak i później można je długo przechowywać - poniżej podaję przepis.
Składniki: ( małe porcja - składniki można podwoić )
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
100 gram masła
100 gram miodu
2 żółtka
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Wałkować na stolnicy na grubość ok 3-4 mm lekko podsypując mąką (grubsze
pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o
dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Piec w 170C przez 15 minut. Lukrować i dekorować, gdy będą już zimne.
Smacznego!
Sylwia
Pierniczki najlepsze na święta <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :D
http://mypodrozniczki.blogspot.com/2015/12/propozycja-wycieczki-koobrzeg-gdansk.html
Tak 😊najlepsze
UsuńOczywiście zobaczę nowy post.
Pozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńSuper, akurat w ten piątek planuję pieczenie :):)
OdpowiedzUsuńKinga
:) napisz czy się udały :)
UsuńKocham świąteczne pierniki! Właściwie to cały rok na nie czekam, bo tylko w Święta smakują tak dobrze :)
OdpowiedzUsuńPierniczki nadają klimatu świątecznego :) i się na nie czeka z utęsknieniem :)
UsuńAle super przepis! Właśnie szukałam czegoś nieskomplikowanego i oto mam!! Dziękuję! Będę piekła je z moją córką :)
OdpowiedzUsuńzabawa z pieczeniem jest niesamowita :)
UsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńa smakują jeszcze lepiej :)
Usuńfajne kolorowe, mąka zwykła ( z glutenem?)
OdpowiedzUsuńhej :)w tych przygotowanych akurat mąka orkiszowa
Usuń