Chleb pełnoziarnisty
Mam dla Was przepis na chlebek z mąki orkiszowej oraz żytniej, przygotowany na zaczynie i pieczony w piekarniku. Przygotowanie jest bardzo proste, a cały szczegół tkwi w zaczynie.
SKŁADNIKI NA CHLEB:
1 kg mąki po 1/3 każdego typu ( 1/3 mąki orkiszowej typ 2000, 1/3 mąki orkiszowej typ 700, 1/3 mąki żytniej typ 720)
1szklanka otrębów owsianych lub orkiszowych
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka pestek z dyni
1 łyżka miody
1,5 łyżki soli
1 litr letniej wody
Jak zrobić zaczyn do chleba:
Cały proces zrobienia zakwasu będzie trwał 6 dni, w siódmym dniu będziemy mogli z tego zakwasu zrobić zaczyn do ciasta na chleb i go upiec.
Do wymytego i wyparzonego słoiczka wsypujemy po 1 łyżce każdej z mąk, oraz 1 łyżkę siemienia lnianego, pestek z dymi i słonecznika, 1 łyżeczkę miodu i szczyptę soli.
Składniki mieszamy i dodajemy 10 łyżek letniej wody (zaczyn musi być gęsty). Pozostawiamy otwarty zaczyn na godzinę, a później zamykamy słoiczek i chowamy do lodówki.
BARDZO WAŻNE: zawsze, gdy będziemy piec chleb musimy na koniec po wyrobieniu ciasta odłożyć pół słoiczka (0,5 litra) do następnego pieczenia chleba. Zaczyn zostawiamy otwarty na ok. godzinę i chowamy do lodówki. Zaczyn może stać w lodówce ok. 10 dni. Taką czynność powtarzamy zawsze, gdy będziemy piec chlebek.
PRZYGOTOWANIE:
W letniej wodzie rozpuścić miód dodać zaczyn i dokładnie wymieszać.
Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (mąki, otręby, siemie, pestki z dyni, sól) dodać przygotowaną wodę i dokładnie wymieszać ze sobą najlepiej ręką.
Tak przygotowany chleb przełożyć do foremki, zostawić mu jeszcze miejsce, aby mógł wyrosnąć.
Piec 1 godz.10 min. w 175 stopniach.
Chleb musi być mocno zarumieniony, wtedy będzie chrupiący.
Chleb najlepiej upiec w sylikonowych foremkach.
Dla mnie ten chlebek jest po prostu pyszny, uwielbiam go gdy jest jeszcze ciepły z masłem - pyszności!
Można go przechowywać nawet do kilkunastu dni.
Smacznego:)
Sylwia
Brak komentarzy
Prześlij komentarz