BLOK CZEKOLADOWY / PRZEPIS

niedziela, 6 listopada 2016 | Brak komentarzy
PYSZNE CIASTO W SAM RAZ NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ

Święta coraz bliżej, a więc nadchodzi czas szukania pysznych przepisów na ciasta i inne potrawy oraz dekoracji mieszkania. Mam w głowie kilka fajnych inspiracji na święta jeśli tylko starczy mi czasu to opublikuje kilka postów o tematyce świątecznej. Chcę zrobić to stosunkowo wcześniej, bo wiem że dużo osób nawet dwa miesiące wcześniej szuka w sieci pomysłów np. na świąteczny stół.
Dziś podam Wam prosty i szybki przepis na BLOK CZEKOLADOWY .

SKŁADNIKI:
500 gram mleka w proszku
1 kostka masła ( 250 gram)
0,5 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
5 łyżek kakao  (można dodać 2 łyżki, wtedy blok będzie miał jaśniejszy kolor)
4 paczki herbatników
50 gram rodzynek
50 gram migdałów


PRZYGOTOWANIE:
1. Do rondelka wlać wodę i wrzucić masło - mieszać, aż się rozpuści i dodać cukier. Na koniec dodać kakao. Masę gotuję chwilę i odstawiam na 5 minut.


2. Herbatniki pokruszyć i wsypać do miski razem z mlekiem, migdałami oraz rodzynkami.


3. Wlać masę kakaową i wszystko dobrze wymieszać, łyżką lub dłonią.

4. Przygotowane ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Bardzo ważne jest, aby masę dobrze docisnąć. Blok musi stać w lodówce przynajmniej kilka godzin.


Na koniec pozostaje tylko wyłożyć z blaszki, pokroić i zjeść :) Smacznego


Sylwia :)





Brak komentarzy

Prześlij komentarz

SZABLON BY: PANNA VEJJS.