PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE / PRZEPIS

poniedziałek, 19 grudnia 2016 | 1 komentarz
Pyszne, kruche i pachnące pomarańczą...

Pierniczki z lukrem to idealna słodkość na święta, a także upominek dla bliskich nam osób.
Dziś upiekłam ich naprawdę mnóstwo. Zrobiłam piernikowe choineczki
na prezent dla moich bliskich na święta
(jak starczy mi czasu to napiszę post jak przygotować takie choineczki z gwiazdek).
Upiekłam również mnóstwo dzwoneczków, gwiazdek, choinek, księżycy oraz piernikowych Misiaków-tych to chyba ze 100 ).
Pierniczki są kruche, pachną pomarańczą przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczy oraz pachną pięknie piernikiem. Zapach w kuchni po upieczeniu unosi się jeszcze przez kilka godzin. Ciasto robi się bardzo szybko i dobrze się wykraja wybrane kształty (ciasto nie kruszy się )


Składniki:
700 gram mąki tortowej
300 gram miodu
100 gram masła
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
3 łyżki przyprawy do piernika


Przygotowanie:
1. Skórkę z pomarańczy bardzo drobno posiekać
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać wszystkie składniki i ciasto dobrze zagnieść.
Ciasto musi dobrze odchodzić od rąk, wtedy jest gotowe
3. Odstawić do lodówki na około 30 minut
4. Piec w 180 stopniach przez około 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta. Trzeba starać się, aby ciasto było cieniutko rozwałkowane.





...przepis już Macie, a więc do dzieła - już za chwilę święta:)
Sylwia

1 komentarz

  1. Wygląda cudownie i tak też pewnie smakuje :) Zawsze chciałam zrobić takie pierniczki na święta
    http://nazywamsiemilena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

SZABLON BY: PANNA VEJJS.