PRZEPIS NA BISZKOPT

sobota, 22 października 2016 | Brak komentarzy
DELIKATNY, PUSZYSTY IDEALNY DO TORTÓW ORAZ CIAST PRZEKŁADANYCH ULUBIONYMI MASAMI


SKŁADNIKI:
6 dużych jaj
6 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ( tylko tortowa ) 
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Żółtka utrzeć z  1 szkl. cukru, dodając po 1 łyżce wody,
2. Białka ubić z 1/2 szkl. cukru,
3. Do utartych żółtek dodać dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie zmiksować,
4. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać powoli drewnianą łyżką.

Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni, do suchego patyczka i złotego koloru biszkoptu.
Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę, powtórzyć to 2 razy.

Ważne:
1. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boków nie smarować i nie wykładać papierem.
2. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko.


Smacznego
Sylwia

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

SZABLON BY: PANNA VEJJS.