Przepis
Uwielbiam sezon, gdy w ogrodzie jest mnóstwo owoców i można przygotować z nich same pyszne przetwory oraz ciasta.
Dziś wam napiszę przepis na pyszne kruche ciasto z jeżynami oraz puszystą pianką z białek i budyniu. Ciasto robi się bardzo szybko i smakuję wyśmienicie.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
5 żółtek
Składniki na piankę:
5 białek
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki oleju
około 400 gram jeżyn
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Ciasto można zawinąć i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę lub w ogóle przygotować dzień wcześniej.
Ja osobiście od razu wykładam jedną część ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą część ciasta zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na czas wykonania pianki.
Ja osobiście od razu wykładam jedną część ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą część ciasta zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na czas wykonania pianki.
2. Pierwszą część ciasto kruszymy na spód blachy, lekko przyciskamy i nakłuwamy spód widelcem. Podpiekamy około 20 minut w 170 stopniach. Gdy spód nam się podpiecze wykładamy go i lekko studzimy.
3. Ubijamy na sztywno białka, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy oraz olej, chwilę jeszcze miksując. Masę wkładamy na podpieczony spód i układamy na niej jeżyny, każda obok siebie ( tak jak na zdjęciu).
Drugą część ciasta kruszymy na piance.
Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Sylwia
Ciasto wygląda apetycznie i jeszcze lepiej smakuje, i można zamiennie stosować różne owoce. Świetny prosty i szybki przepis. Na stałe zagości w Naszej kuchni. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń