KRUCHE CIASTO Z JEŻYNAMI I PUSZYSTĄ PIANKĄ

wtorek, 6 września 2016 | 1 komentarz
Przepis



Uwielbiam sezon, gdy w ogrodzie jest mnóstwo owoców i można przygotować z nich same pyszne przetwory oraz ciasta.
Dziś wam napiszę przepis na pyszne kruche ciasto z jeżynami oraz puszystą pianką z białek i budyniu. Ciasto robi się bardzo szybko i smakuję wyśmienicie.

  
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
5 żółtek

Składniki  na piankę:
5 białek
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki oleju

około 400 gram jeżyn


Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Ciasto można zawinąć i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę lub w ogóle przygotować dzień wcześniej.
Ja osobiście od razu wykładam jedną część ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą część ciasta zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na czas wykonania pianki.

2. Pierwszą część ciasto kruszymy na spód blachy, lekko przyciskamy i nakłuwamy spód widelcem. Podpiekamy około 20 minut w 170 stopniach. Gdy spód nam się podpiecze wykładamy go i lekko studzimy.


3. Ubijamy na sztywno białka, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy oraz olej, chwilę jeszcze miksując. Masę wkładamy na podpieczony spód i układamy na niej jeżyny, każda obok siebie ( tak jak na zdjęciu).
Drugą część ciasta kruszymy na piance.
Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego 
Sylwia









1 komentarz

  1. Ciasto wygląda apetycznie i jeszcze lepiej smakuje, i można zamiennie stosować różne owoce. Świetny prosty i szybki przepis. Na stałe zagości w Naszej kuchni. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

SZABLON BY: PANNA VEJJS.