CZAS SIĘ ZATRZYMAĆ NA PYSZNĄ KAWĘ I SZARLOTKĘ...

sobota, 19 listopada 2016 | 2 komentarze
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ NATALII
NA KRUCHYM CIEŚCIE

Musiałam dodać ten przepis, gdyż ta szarlotka jest po prostu przepyszna!!!
Krucha, delikatna i bardzo mięciutka wprost rozpływa się w ustach. Pewnie się zastanawiacie dlaczego szarlotka Natalii? - dlatego bo to przepis od mojej koleżanki Natki, która dostała go od swojej mamy. Ciasto z kawą smakuje wyśmienicie i robi furrorę wszędzie, gdzie się pojawi.
Jest to przepis na duża blachę z dużą ilością jabłek.

SKŁADNKI NA KRUSZONKĘ:
3 szklanki mąki tortowej (mąka musi być tylko tortowa)
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
1 duża łyżka proszku do pieczenia
6 żółtek
1 szklanka cukru
szczypta soli

NADZIENIE Z JABŁEK:
3 kg jabłek (muszą to być jabłka kwaśne)
3 łyżki cynamonu
5 łyżek cukru

BIAŁKA:
6 białek
2 łyżki kisielu cytrynowego

Jak przygotować:
1. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki (można plasterki ). Na patelnie wlać odrobinę wody, dodać jabłka, cukier oraz cynamon. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia często mieszając. Uwielbiam czuć kawałki jabłek w szarlotce, więc staram się, aby do końca się nie rozpadły. Odstawić, aby nadzienie wystygło.


2. Przesiać mąki, proszek do pieczenia i dodać resztę składników. Wszystko dobrze połączyć, aż ciasto odklei się od rąk. Ciasta nie wstawiamy do lodówki, ani zamrażalnika, lecz od razu wykładamy na formę, która musi być wyłożona papierem do pieczenia.


3. Ciasto podzielić na dwie części. (Część na spód może być większa od tej na wierzch) Jedną część ułożyć na spód blachy i ugnieść dokładnie.
4. Ubić białka na sztywną z kisielem.


5. Na ciasto wyłożyć nadzienie, przykryć ubitym białkiem i  na wierzch posypać drugą część ciasta.


6. Piec w 160 stopniach, przez nie więcej niż 45 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Podawać na gorąco lub zimno i oczywiście z kawą :)



Smacznego
Sylwia:)

2 komentarze

  1. Jabłuszka jaka odmiana ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego jak popołudniowa dobra kawka i jabłecznik na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

SZABLON BY: PANNA VEJJS.