Przepis
Przepis na te ciasto znalazłam na stronie internetowej i tak naprawdę do zrobienia tego przepisu skusiło mnie zdjęcie, bo ciasto na nim wyglądało pysznie...

Jestem łakomczuchem jakich mało, rano najlepiej do kawy zjadłabym tabliczkę czekolady, więc szukam zdrowych zamienników i je przyrządzam.
Chciałabym również podzielić się z Wami tym zdrowym, ale i pysznym przepisem:)
SKŁADNIKI NA SPÓD:
300 gram płatków owsianych ( u mnie dwa rodzaje płatków owsianych górskich po 150 gram)
100 gram daktyli
100 gram orzechów włoskich
2/3 łyżeczki wody
SKŁADNIKI NA MASĘ:
500 gram chudego sera twarogowego
100 gram wiórek kokosowych
3 łyżki miodu
POLEWA:
1 gorzka czekolada
2 łyżki wody
Spód:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok. 10 minut
2. Płatki owsiane, orzechy oraz daktyle blendujemy
3. Całość wygniatamy tak ja ciasto najlepiej ręką. Gdyby ciasta było za mało ,,plastyczne''
dodać można kilka łyżek wody.
3. Przygotowane ciasto wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Masa:
1. Twaróg przepuścić przez praskę, dodać miód oraz wiórki kokosowe - dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód.
Polewa:
1. Rozpuścić czekoladę z wodą i rozsmarować na wierzchu naszej masy
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce około 2 godziny:)
Sylwia
Brak komentarzy
Prześlij komentarz