ROGALIKI Z MARMOLADĄ

sobota, 18 lutego 2017 | Brak komentarzy
Przepis


 Uwielbiam dodawać przepisy na mojego bloga, ponieważ później z łatwością odnajduję go :)
 Często coś ,,pichce'' i każdy przepis modyfikuje pod siebie. Zapisuje to na karteczkach
 ( karteluszkach ) lub w pamięci. Mija jakiś czas i nie pamiętam danego przepisu, a karteczek nie mogę znaleźć. Więc blog to moja książka kucharska:)
Ciężko jest tylko ogarnąć w czasie pieczenia zdjęcia, które później muszą pięknie wyglądać w poście. Aparat i brudne rączki, raczej nie idą w parze - i to jest jedyny minus!

Dziś przepis na pyszne rogaliki z marmoladą. 

Składniki:
  •  50 gram drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 500 gram mąki tortowej
  • 1 masło
  • 2 jajka
  •  szczypta soli
  • marmolada ( u mnie różana)
  • cukier puder 

Przygotowanie:
  • Drożdże, cukier oraz śmietanę rozetrze, odstawić na 5 min
  • Mąkę przesiać, dodać masło, jajka, szczyptę soli i wlać śmietanę z cukrem i drożdżami
  • Wyrobić ciasto 
  • Uformować z ciasta wałek i podzielić je na 4 równe części (z każdej zrobić kulę)
  • Wstawić do lodówki  na około 30 minut

Każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek i podzielić na 8 równych trójkątów. Na szerszy brzeg ciasta dać trochę marmolady (Ja daję po 1 czubatej łyżeczce) i zawijać tak, aby powstał rogalik. Rogaliki układać na papierze do pieczenia. Każdy na wierzchu posmarować rozbitym jajkiem ( to nada im złocistego koloru). Piec w 180 stopniach, aż się zarumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.






Smacznego:)
 SYLWIA
 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

SZABLON BY: PANNA VEJJS.