Przepis
Uwielbiam dodawać przepisy na mojego bloga, ponieważ później z łatwością odnajduję go :)
Często coś ,,pichce'' i każdy przepis modyfikuje pod siebie. Zapisuje to na karteczkach
( karteluszkach ) lub w pamięci. Mija jakiś czas i nie pamiętam danego przepisu, a karteczek nie mogę znaleźć. Więc blog to moja książka kucharska:)
Uwielbiam dodawać przepisy na mojego bloga, ponieważ później z łatwością odnajduję go :)
Często coś ,,pichce'' i każdy przepis modyfikuje pod siebie. Zapisuje to na karteczkach
( karteluszkach ) lub w pamięci. Mija jakiś czas i nie pamiętam danego przepisu, a karteczek nie mogę znaleźć. Więc blog to moja książka kucharska:)
Ciężko jest tylko ogarnąć w czasie pieczenia zdjęcia, które później muszą pięknie wyglądać w poście. Aparat i brudne rączki, raczej nie idą w parze - i to jest jedyny minus!
Dziś przepis na pyszne rogaliki z marmoladą. 
Składniki:
- 50 gram drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 2 łyżki śmietany 18%
 - 500 gram mąki tortowej
 - 1 masło
 - 2 jajka
 - szczypta soli
 - marmolada ( u mnie różana)
 - cukier puder
 
Przygotowanie:
- Drożdże, cukier oraz śmietanę rozetrze, odstawić na 5 min
 - Mąkę przesiać, dodać masło, jajka, szczyptę soli i wlać śmietanę z cukrem i drożdżami
 - Wyrobić ciasto
 - Uformować z ciasta wałek i podzielić je na 4 równe części (z każdej zrobić kulę)
 - Wstawić do lodówki na około 30 minut
 
Każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek i podzielić na 8 równych trójkątów. Na szerszy brzeg ciasta dać trochę marmolady (Ja daję po 1 czubatej łyżeczce) i zawijać tak, aby powstał rogalik. Rogaliki układać na papierze do pieczenia. Każdy na wierzchu posmarować rozbitym jajkiem ( to nada im złocistego koloru). Piec w 180 stopniach, aż się zarumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
SYLWIA




Brak komentarzy
Prześlij komentarz