Przepis
Uwielbiam dodawać przepisy na mojego bloga, ponieważ później z łatwością odnajduję go :)
Często coś ,,pichce'' i każdy przepis modyfikuje pod siebie. Zapisuje to na karteczkach
( karteluszkach ) lub w pamięci. Mija jakiś czas i nie pamiętam danego przepisu, a karteczek nie mogę znaleźć. Więc blog to moja książka kucharska:)
Uwielbiam dodawać przepisy na mojego bloga, ponieważ później z łatwością odnajduję go :)
Często coś ,,pichce'' i każdy przepis modyfikuje pod siebie. Zapisuje to na karteczkach
( karteluszkach ) lub w pamięci. Mija jakiś czas i nie pamiętam danego przepisu, a karteczek nie mogę znaleźć. Więc blog to moja książka kucharska:)
Ciężko jest tylko ogarnąć w czasie pieczenia zdjęcia, które później muszą pięknie wyglądać w poście. Aparat i brudne rączki, raczej nie idą w parze - i to jest jedyny minus!
Dziś przepis na pyszne rogaliki z marmoladą.
Składniki:
- 50 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 500 gram mąki tortowej
- 1 masło
- 2 jajka
- szczypta soli
- marmolada ( u mnie różana)
- cukier puder
Przygotowanie:
- Drożdże, cukier oraz śmietanę rozetrze, odstawić na 5 min
- Mąkę przesiać, dodać masło, jajka, szczyptę soli i wlać śmietanę z cukrem i drożdżami
- Wyrobić ciasto
- Uformować z ciasta wałek i podzielić je na 4 równe części (z każdej zrobić kulę)
- Wstawić do lodówki na około 30 minut
Każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek i podzielić na 8 równych trójkątów. Na szerszy brzeg ciasta dać trochę marmolady (Ja daję po 1 czubatej łyżeczce) i zawijać tak, aby powstał rogalik. Rogaliki układać na papierze do pieczenia. Każdy na wierzchu posmarować rozbitym jajkiem ( to nada im złocistego koloru). Piec w 180 stopniach, aż się zarumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
SYLWIA
Brak komentarzy
Prześlij komentarz