Sernik wiedeński

poniedziałek, 2 listopada 2015 | Brak komentarzy
Dziś

Znakomity przepis na sernik wiedeński z dodatkiem soku z cytryny, czyli klasyczny sernik z polewą czekoladową i spodem z herbatników - po prostu pyszny.



 SERNIK WIEDEŃSKI

Do sernika używam zawsze sera półtłustego ( nie wiem czy powinnam pisać jakiej firmy, ale napiszę gdyż dla mnie ten ser jest najlepszy - Piątnica ). Ser mielę sama przez maszynkę 3 razy. Uwielbiam sernik mokry, który nie jest wyrośnięty, dlatego ucieram całe jajka z masą serową nie ubijając białek na sztywno. Nie dodaję do sernika bakali, ale jeśli ktoś lubi śmiało można dodać. Papier do pieczenie dodaję tylko na spód tortownicy. Jeśli chcemy żeby sernik był grubszy pieczemy go na małej tortownicy lub podwajamy składniki. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - ważne wskazówki :)


Składniki:
- 1 kg sera półtłustego
- 5 jajek
- ok. 100 g masła
- 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy 
- sok z 1 cytryny
- starta skórka z cytryny
- (można dodać bakalie )
- herbatniki z 3 opakowania
Polewa:
- 1 czekolada mleczna ( plus 3 łyżki mleka)

Przygotowanie:
MASA SEROWA
1. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,
2. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu,
3. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając,
4. Dodać budyń, mąkę i dalej ucierać,
5. Dodać sok i skórkę z cytryny, bakalie i jeszcze chwilę ucierać.

 POLEWA
1. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu dodać 3 łyżki mleka.

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i herbatniki (samo dno). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez ok 1 godziny (nie dłużej). Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wstawić w chłodne miejsce, gdy się schłodzi, polać przygotowaną polewą z czekolady.
GOTOWE :)


Sylwia

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

SZABLON BY: PANNA VEJJS.