CIASTKA BABCI ZOSI
Przygotowanie ciastek jest proste, tylko trzeba posiadać maszynkę do mielenia mięsa oraz nakładkę do maszynki, która nada odpowiedni kształt naszym ciastkom.
Składniki:
1kg plus 1 szklanka mąki pszennej
1 kostka masła
0,5 kostki smalcu
1,5 szklanki cukru (drobnego)
1 całe jajko
4 żółtka
2 cukry waniliowe
1 szklanka gęstej śmietany (18 procent)
3/4 podwójnego proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy ze sobą. Następnie, gdy
ciasto jest już wyrobione owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24
godzinę do lodówki. Na następny dzień ciasto mielimy przez maszynkę i
tniemy je na wybraną przez nas długość .Układamy ciastka na na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, gdyż ciastka zwiększą
objętość. Pieczemy w 180C przez około 15 minut - ciastka muszą się pięknie zarumienić (temperaturę i czas trzeba dostosować do swojego piekarnika)
Smacznego:)
Ciasteczka można schować do szczelnych pojemniczków lub słoików i przechować na późniejsze dni. Ciastka po kilku dniach smakują nawet pyszniej.
Ja dziś zdjadłam ich chyba z 20 :)
Sylwia
Pamiętam jak kiedyś podczas wakacji albo ferii kręciliśmy u nas z Łukaszem takie ciastka. Łukasz kręcił taką starą żeliwną maszynką do mięsa (w tej elektrycznej nie mieliśmy chyba odpowiedniej nakładki), która była przykręcona do brzegu stołu. Łukasz używał dużo siły - aż prawie kant stołu się odłamał :D Ciastka też nam wyszły pyszne, zrobiliśmy też wersję z "kakałem" :P /MartaD
OdpowiedzUsuńHee Marta 😊to były cudowne lata dzieciństwa😊słyszałam o tym
UsuńPozdrawiam