Ciastka domowe z maszynki- przepis

środa, 2 grudnia 2015 | 2 komentarze
CIASTKA BABCI ZOSI

Dziś przepis na domowe ciastka kruche z maszynki przepis od samej Babci Zosi. Na pewno każdy z was zna smak i zapach kruchych domowych ciasteczek, które piekły się w naszych domach lub u naszych babć. Przepyszne do kawy, herbaty czy zimnego mleka. Świetne na święta dla naszych gości i dla wszystkich łasuszków. Uwielbiam :)


Przygotowanie ciastek jest proste, tylko trzeba posiadać maszynkę do mielenia mięsa oraz nakładkę do maszynki, która nada odpowiedni kształt naszym ciastkom.


Składniki:
1kg plus 1 szklanka mąki pszennej
1 kostka masła
0,5 kostki smalcu
1,5 szklanki cukru (drobnego)
1 całe jajko
4 żółtka
2 cukry waniliowe
1 szklanka gęstej śmietany (18 procent)
3/4 podwójnego proszku do pieczenia
szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy ze sobą. Następnie, gdy ciasto jest już wyrobione owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24 godzinę do lodówki. Na następny dzień ciasto mielimy przez maszynkę i tniemy je na wybraną przez nas długość .Układamy ciastka na na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, gdyż ciastka zwiększą objętość. Pieczemy w 180C przez około 15 minut - ciastka muszą się pięknie zarumienić (temperaturę i czas trzeba dostosować do swojego piekarnika)


Smacznego:)
Ciasteczka można schować do szczelnych pojemniczków lub słoików i przechować na późniejsze dni. Ciastka po kilku dniach smakują nawet pyszniej.
Ja dziś zdjadłam ich chyba z 20 :) 

Sylwia

2 komentarze

  1. Pamiętam jak kiedyś podczas wakacji albo ferii kręciliśmy u nas z Łukaszem takie ciastka. Łukasz kręcił taką starą żeliwną maszynką do mięsa (w tej elektrycznej nie mieliśmy chyba odpowiedniej nakładki), która była przykręcona do brzegu stołu. Łukasz używał dużo siły - aż prawie kant stołu się odłamał :D Ciastka też nam wyszły pyszne, zrobiliśmy też wersję z "kakałem" :P /MartaD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hee Marta 😊to były cudowne lata dzieciństwa😊słyszałam o tym
      Pozdrawiam

      Usuń

SZABLON BY: PANNA VEJJS.