Beza - przepis

czwartek, 3 grudnia 2015 | 3 komentarze
Duże kruche bezy
W tym poście przedstawiam przepis na bezy – duże i kruche, ale za to delikatne na zewnątrz i miękkie w środku - słodkie. Nigdy nie robiłam bez, to mój pierwszy raz i myślę, że odniosłam kulinarne sukces :)

Składniki:
4 duże białka
szczypta soli
240 gram drobnego cukru

Przygotowanie:
1. Białka muszą być w temperaturze pokojowej
2. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na wolnych obrotach przez moment i dodajemy szczyptę soli, następnie na wysokich obrotach ubijamy pianę do momentu otrzymania sztywnej piany
3. Odwracając pojemnik do góry dnem sprawdzamy, czy białka trzymają się dna misy, jeśli tak do ubitej piany dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach, po każdym dodaniu
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
5. Ja osobiście masę bazową nakładałam dużą łyżką stołową, nakładając dwie łyżki na jedną bezę.
Trzeba je rozłożyć w dużych odstępach, gdyż beza zwiększy swoją objętość
6.Piec około 50- 60 minut w temperaturze 140C  najkorzystniej z termoobiegiem ( ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę na 100C i piekłam je jeszcze 15 minut). Gotowe bezy powinny być kruche i chrupiące z wierzchu, piankowe lub lekko ciągnące się w środku. Jeśli w takiej temperaturze bezy  wychodzą beżowe zamiast śnieżnobiałych, trzeba obniżyć temperaturę w piekarniku i wydłuż czas pieczenia.
Przy bezach mniejszych wielkości czas pieczenia ok godziny jest wystarczający.




Smacznego
Sylwia

3 komentarze

SZABLON BY: PANNA VEJJS.